De 5 fasen van de slaapcyclus

De 5 fasen van de slaapcyclus

Als je nadenkt over het krijgen van de slaap die je nodig hebt, is het logisch om je te concentreren op de hoeveelheid uur die je slaapt. En hoewel dit heel erg belangrijk is, is dit niet het enige wat zorgt dat je goed uitgerust wakker wordt. Het is namelijk minstens zo belangrijk dat je kwaliteit van slapen nét zo goed als de duur van je slaap. Zonder een goede slaapkwaliteit herstel je namelijk niet en zul je nooit uitgerust aan je dag beginnen. Meerdere keren door de slaapcyclus gaan is een essentieel onderdeel van een goede nachtrust. Elke slaapfase speelt hierbij een belangrijke rol om ervoor zorgen dat jij in de ochtend fris en energiek wakker wordt.  

De slaapcyclus uitgelegd

Eigenlijk doorlopen we per nacht niet één slaapcyclus, maar meerdere. Gemiddeld genomen hebben de meeste mensen 4 á 5 slaapcyclussen per nacht. Een gemiddelde slaapcyclus duurt zo’n 90 tot 120 minuten. Na elke afgeronde slaapcyclus word je even wakker, maar hier merk je (meestal) niks van. Hierin checkt je lichaam of er geen pijnprikkels zijn, je blaas niet te vol zit of om te kijken of de omgeving veilig is. Zodra je wakker bent geworden, begint de slaapcyclus weer opnieuw. Als je deze cyclus een paar keer heb doorlopen ’s nachts word je in de ochtend fris en uitgerust wakker.

Fase 1: de inslaapfase

Dit is de fase waarin je daadwerkelijk in slaap valt. Het is de fase waarin je tussen bewustzijn en slaap in zweeft. Je hersenactiviteit neemt af en je ogen vallen dicht, maar je bent nog alert genoeg om te reageren als iemand je naam roept. Deze fase duurt meestal zo’n 3 tot 5 minuten. 

Fase 2: de lichte slaap

Dit is eigenlijk de eerste echte slaapfase. Deze fase duurt gemiddeld zo’n 40 á 50 minuten. Je hartslag daalt, je lichaamstempratuur neemt af en je reageert niet meer snel op omgevingsgeluiden. Je slaapt wel, maar zo licht dat je lichaam niet écht uitrust. Word je wel is wakker met het gevoel dat je niet echt geslapen hebt? Dan zat je waarschijnlijk in deze fase.

Fase 3: overgang naar de diepe slaap

Deze fase neemt maar zo’n 3 tot 8 minuten in beslag. Hierin wordt de ademhaling nóg langzamer en dieper, je spieren ontspannen volledig en je lichaam begint voorzichtig te herstellen van een drukke dag. Je voelt je volledig één met je matras en ligt comfortabel uit te rusten op je heerlijke hoofdkussen.

 Fase 4: de diepe slaap

Hierin begint je lichaam pas écht te herstellen en weer op te laden voor een nieuwe dag.  Als je in deze fase wordt wakker gemaakt, dan zul je zien dat je heel erg gedesoriënteerd bent. Dat komt omdat je hersenen druk bezig zijn met het herstellen, waardoor je niet realiseert waar je bent en wat er gebeurt als je wakker wordt. Niet de perfecte tijd om wakker te worden dus! Deze fase duurt zo’n 15 tot 20 minuten. Praat je in je slaap of slaapwandel je zelfs? Dat gebeurt bijna altijd in je diepe slaap.
Er zijn mensen die maar een paar uurtjes nachtrust nodig hebben per nacht, terwijl sommige echt 8 uur moeten slapen. Dit zegt echter niets over de kwaliteit van de nachtrust. De diepe slaap duurt namelijk bij korte- en lange slapers ongeveer even lang. Dit is ook de reden dat veel korte slapers zich moe voelen na het slapen van 8 uur. Ideaal voor uitslapen is namelijk 1 slaapcyclus langer dan normaal, wat omgerekend dus 1.5 tot 2 uur is. Slaap je langer, dan voel je je eerder moe en suf dan uitgerust.

Fase 5: REM slaap

Dit is de fase waarin je droomt. Veel mensen denken dat je de hele nacht droomt en je er alleen maar een klein stukje van onthoud. Dat is niet waar. De fase waarin je droomt duurt ongeveer 15 minuten. Er is erg veel hersenactiviteit en veel beweging van de ogen. REM staat dan ook voor ‘rapid eye movement.’ Dit komt omdat je ogen tijdens deze slaap de hele tijd bewegen. Terwijl je aan het dromen bent, verwerken je hersenen alle informatie van de dag. Hierdoor kan het wel is voorkomen dat je droomt over iemand die je die dag gesproken hebt of iets wat je die dag hebt meegemaakt. Sommige dingen die je hebt meegemaakt worden in de REM slaap in je langetermijngeheugen opgeslagen. Dit is één van de redenen waarom de REM slaap zo belangrijk is. Na het afronden van de REM slaap word je even wakker, om vervolgens de slaapcyclus weer opnieuw te beginnen.

 Invloed van een goed kussen op de kwaliteit van de slaap

De slaapcyclus en fasen kunnen sterk beïnvloed worden door de kwaliteit van je bed en je kussen. Het lichaam kan zich namelijk pas goed herstellen zodra je spieren en lichaam volledig ontspannen is. Dit kan alleen als de rug en de nek voldoende ondersteund worden. Als dit niet gebeurt, gaan we meer woelen en draaien in bed om de rug- en nekwervels te ontlasten. Hierdoor kan je onrustig slapen en minder goed in de juiste slaapfase komen. Als gevolg hiervan ontwikkel je gespannen spieren, waardoor je niet uitgerust en ontspannen wakker zal worden. Wij hebben de Cloudpillo ontwikkeld speciaal om ervoor te zorgen dat je uitgerust wakker wordt. Hierdoor zal je niet meer wakker worden met gespannen spieren of een stijve nek.

Een goed kussen zorgt niet alleen voor een beter kwaliteit van slaap, maar ook dat je makkelijker in slaap valt. Hierdoor zal je nacht niet alleen een stuk fijner verlopen, maar zal je ’s ochtends ook een stuk meer uitgerust en fit wakker worden.