Wat doet melatonine met je?

Wat doet melatonine met je?

Vaak moeite met in slaap komen of wordt je veelte vroeg wakker? Dan ben je vast wel bekend met de term “melatonine”. Melatonine kan je helpen om ’s avonds sneller in slaap te vallen. In dit blog vertellen we je meer over wat melatonine is en wat voor invloed het heeft op jouw lichaam.

Hoe kan het dat slapen soms niet lukt?

Je zal vast niet de enige zijn met slaapproblemen. Een op de drie Nederlanders geeft namelijk aan problemen te hebben met in slaap komen. Slaapproblemen kunnen ontstaan doordat je biologische klok verstoord is of bijvoorbeeld door drukte, stress of piekeren.

Wat is melatonine?

Maar wat is melatonine nou eigenlijk? En hoeveel invloed heeft melatonine op je slaap? Melatonine is een lichaamseigen licht-donker hormoon, en wordt gemaakt in de pijnappelklier. Dit ligt diep achter in je hersenen. Melatonine wordt afgegeven aan de bloedbaan zodra het gaat schemeren. In de nacht bereikt de melatonine curve zijn piek, en neemt weer af richting de ochtend.  Een blootstelling aan te veel licht (zoals kunstlicht, tv of je mobiel) remt juist de aanmaak van dit hormoon. Je lichaam krijgt dus geen signaal om slaperig te worden en dus wordt het lastiger om in slaap te vallen. Melatonine is geen middel dat helpt bij het doorslapen. Melatonine helpt alleen bij het sneller in slaap vallen.

Is het gebruik van melatonine veilig?

Omdat melatonine eenvoudig zonder recept te halen is bij de drogist, gaan mensen er vanuit dat melatonine veilig is. Maar let op: Verkeerd gebruik van melatonine kan je biologische klok in de war schoppen.  Er zitten ook bijwerkingen aan melatonine, denk hierbij aan levensechte dromen, lagere lichaamstemperatuur, last van ochtendhumeur en veranderingen in bloeddruk. Melatonine wordt afgeraden bij zwangere vrouwen, kinderen en vrouwen die borstvoeding geven. Wij raden het aan altijd eerst even met je huisarts te bespreken, voordat je besluit melatonine te gebruiken.

Gebruik melatonine

Elk lichaam is anders en elk lichaam reageert anders op melatonine. Bekijk dus eerst goed welke dosering verstandig is en neem niet te veel. Neem melatonine niet net voor het slapen in maar neem het ruim 1 á 2 uur voor het slapen in. Dit zorgt voor een betere werking. Vraag bij je huisarts even na wat de juiste dosering is. Een te lage dosering zal weinig tot geen effect tonen maar een te hoge dossering zorgt voor een verstoring van je biologische klok. 

Feitjes over melatonine

  • Melatonine helpt blinden mensen om een beter slaap-waakritme aan te kunnen houden.
  • Melatonine helpt bij een jetlag om je sneller aan een ander slaap-waakritme aan te passen.
  • In wijn en bier zit ook melatonine.
  • Melatonine zit ook in etenswaren zoals: Amandelen, kersen, ananas, bananen, sinaasappel, druiven, tomaten en mais.
  • Blauw licht heeft invloed op melatonine