Slapeloosheid: wat is het en hoe kom je er van af?

Slapeloosheid: wat is het en hoe kom je er van af?

Lig jij vaak ‘s nachts wakker omdat je moeilijk in slaap kan vallen? Sta je regelmatig op met het gevoel dat je niet genoeg slaap hebt gehad? Velen van ons maken af en toe mee dat je niet goed in slaap kan vallen, maar er is ook een grote groep Nederlanders die hier op regelmatige basis last van heeft. Een druk leven en veel stress zijn niet bepaald bevorderlijk voor je nachtrust, maar er zijn nog veel meer oorzaken van slapeloosheid.

Mocht je wekelijks, of zelfs dagelijks, moeite hebben met het in slaap komen, volg dan deze tips voor het oplossen van jouw slaapproblemen.

Wat is slapeloosheid?

Hoeveel slaap iemand nodig heeft om zich fit en uitgerust te voelen, verschilt per persoon. De ene persoon heeft écht 8 uur slaap nodig, waar de ander geen minuut langer wenst te slapen dan 6 uur per nacht. Maar als je regelmatig het gevoel hebt dat je overdag erg moe bent, je vaak te vroeg ontwaakt of je 's nachts moeilijk in slaap valt, kan het zijn dat lijdt aan slapeloosheid. We spreken van slapeloosheid als je hier minstens 3 keer per week last van hebt.

Mogelijke oorzaken van slapeloosheid

Er zijn veel mogelijke oorzaken die kunnen leiden tot slapeloosheid. Soms kunnen stress of spanningen ervoor zorgen dat je een periode moeilijker in slaap valt. Maar er kunnen ook bepaalde lichamelijke of hormonale aandoeningen aan de grond liggen van je slaapklachten.

We hebben de belangrijkste oorzaken op een rij gezet:

  • Psychische aandoeningen, zoals een burn-out, veel stress, depressie of een angststoornis.
  • Lichamelijke aandoeningen, dit kunnen dingen zijn als: slaapapneu, schildklierproblemen of rustelozebenensyndroom.
  • Hormonale aandoeningen, voorbeelden hiervan zijn ongesteldheid of de overgang.
  • Een verkeerde slaaphouding, hierdoor ontstaan vaak nek- of rugklachten, wat het alleen maar moeilijker maakt om in slaap te vallen.
  • Overmatig gebruik van alcohol, drugs, cafeïne of bepaalde medicijnen.
  • Omgevingsfactoren, zoals een oncomfortabele slaapplek met veel lawaai of licht.
  • Verkeerde slaapgewoontes.

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor het oplossen van slaapproblemen die je vandaag al kunt toepassen. Hieronder lees je wat praktische tips over hoe je zo snel mogelijk van jouw slapeloosheid afkomt.

Ga alleen naar bed als je ontspannen bent

Ben je nog klaarwakker als je naar bed gaat of zit je veel op je telefoon vlak voor je gaat slapen? Logisch dat je dan moeilijk in slaap valt. Probeer voor je naar bed gaat écht goed ontspannen te zijn, dat betekent zo min mogelijk blauw licht, geen cafeïne en/of alcohol na het avondeten, en genoeg beweging overdag. Als je voor het slapen gaan veel televisie kijkt of op je mobiel zit, dan heeft een slechte invloed op je slaaphormoon: melatonine. Als dit hormoon niet voldoende wordt geactiveerd, krijgt je lichaam niet het idee dat het moet gaan slapen. Hierdoor zal je een stuk meer moeite hebben met zo snel mogelijk in slaap vallen. Daarnaast verstoren zowel cafeïne als alcohol je REM-slaap, waardoor je kwaliteit van slapen een stuk minder wordt.

Verlaag je stress

Het klinkt natuurlijk erg makkelijk, verlaag je stress. Wat nou als je in een moeilijke financiële situatie zit of het onwijs druk hebt op werk? Zelfs dan is het mogelijk om je stressniveau in je lichaam aanzienlijk te verlagen! Als jij zelf veel stress ervaart, dan zal je lichaam hier op reageren door een stresshormoon aan te maken, genaamd: cortisol. Door dit hormoon te activeren zal je lichaam alleen maar meer stress ervaren, met gevolg dat je slaapkwaliteit een flink stuk achteruit gaat. Om ervoor te zorgen dat jij kan omgaan met stressvolle en drukke situaties in je dagelijks leven, is een goede nachtrust dus ongelofelijk belangrijk! Je cortisol verlaag je namelijk ook door voldoende te slapen. Andere manier om je stress aanzienlijk te verlagen zijn: minder suiker eten, mediteren, rustgevende muziek, een warm bad nemen en voldoende sporten.

Zorg voor een goede slaaphouding

Last but not least, misschien wel dé belangrijkste tip. Onwijs veel mensen hebben namelijk rug- en nekklachten vanwege een verkeerd matras, kussen of een verkeerde slaaphouding. Mocht je kwaliteit van slapen laag zijn, dan zal je zelfs bij voldoende slaap moe wakker worden. Voor de kwaliteit van het slapen, is een goed kussen misschien nog wel belangrijker dan een goed matras. Een zacht kussen wat bijvoorbeeld het beste past bij een rugslaper, zal veel problemen geven voor een zij- of buikslaper. Dit is één van de redenen waarom wij de Cloudpillo hebben ontworpen. Het kussen is volledig aanpasbaar naar jouw gewenste hoogte, je slaaphouding en speciaal ontworpen om te genieten van een vredige nachtrust zonder nog ooit rug- en nekklachten te ervaren.

Zoals je kunt lezen, zijn er gelukkig genoeg dingen te doen aan jouw slapeloosheid. Een uitgebalanceerd dieet, het vermijden van stress, voldoende beweging én het hebben van een goed kussen en matras maken voor de meeste mensen al een wereld van verschil! Mocht je écht toe zijn aan een goede nachtrust, adviseren wij je om de Cloudpillo te proberen. We garanderen dat je met ons kussen een betere nachtrust zal ervaren. Mocht dit onverhoopt niet zo zijn, kan je het kussen binnen 14 nachten proefslapen gemakkelijk retourneren.